BEBEK YAŞAMININ İLK BİN GÜNÜ

Dünya genelinde 1-7 Ağustos tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası, ülkemizde 1-7 Ekim tarihlerinde kutlanmaktadır. Emzirme Haftası, dünya genelinde anneleri ve bebekleri emzirme konusunda bilinçlendirmek ve desteklemek amacıyla her yıl düzenlenen bir etkinliktir. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca anne sütü ile beslenmesini, ilk altı aydan sonra anne sütünün yanında ek besinlerin tüketilmesini önermektedir. Bebeklerin anne sütü ile beslenmesi için emzirmenin önemi vurgulanmaktadır.

Yaşamın ilk bin günü büyüme için kritik dönem olarak geçmektedir. Gebelikle başlayan bu dönem iki yaşına kadar devam etmektedir. Emzirme döneminde çocukların beyin gelişimini,  sosyal duygusal durumlarını etkilemektedir. Çocukların emzirme süreçlerinin artmasıyla beraber problem çözme yetenekleri gelişmektedir. Doğumdan hemen sonra başlanılan anne sütü bilişsel bozukluklar riskini azaltmaktadır.

Kolostrum (ilk anne sütü) alımı, bebeğin bağışıklığının desteklenmesi, büyüme ve gelişmesinin devamlılığı ve bilişsel gelişim sağlığı açışından önemlidir. Emzirme, bebeklik döneminde miyelinleşme (sinir kılıfı oluşumu) sürecini ve süresini etkileyerek bilişsel gelişimini desteklemektedir. Emzirme ile bağışıklık sistemleri güçlenir ve hastalıklara karşı korunma sağlanır.

Emzirme Haftası, annelerin ve bebeklerin sağlığını artırmaya ve toplumda emzirmeyi teşvik etmeye yönelik önemli bir fırsattır. Bu haftayı kutlayarak emzirmenin faydalarını ve önemini vurgulamak, annelere destek olmak ve toplumun genelinde daha bilinçli bir yaklaşımı teşvik etmek mümkün olur.

Emzirme Teknikleri

Emzirme, annenin ve bebeğin rahat ve doğru bir şekilde beslenmesini sağlamak için doğru tekniklerin kullanılması gereken önemli bir süreçtir.

·       Doğru Konumlandırma: Bebeği emzirirken, hem annenin hem de bebeğin rahat olması çok önemlidir. Annenin sırtı destekli ve rahat bir pozisyonda oturması veya yatarak emzirme yapması önemlidir. Bebeği kucağınıza alın ve onun yüzünü meme seviyesine getirin.

·       Bebeği Memeye Yaklaştırma: Bebeği doğru bir şekilde memeye yaklaştırmak önemlidir. Bebeğin alt dudağı memenin altında olacak şekilde ağzını açmasını bekleyin ve ardından bebeği memeye yaklaştırın.

·       Yanlış Tutuşu Düzeltme: Bebek yanlış bir tutuşla emziriyorsa, memenin içine hava alabilir ve annenin meme ucu hassasiyetine yol açabilir. Bebeğin hava yutması gaz problemine neden olabilir.

·       Bebeği Sık Sık Emzirme: Yeni doğan bebekler sık sık beslenmeye ihtiyaç duyarlar, bu nedenle bebeği sık sık emzirmek önemlidir. Aynı zamanda süt üretimini artırır ve bebeğin doymasını sağlar.

·       İyi Beslenme ve Hidrasyon: Annenin sağlıklı bir şekilde beslenmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, gaz yapıcı besinlerden kaçınması ve bolca su içmesi, süt üretimini arttırmak için en önemli detaylardır.

Unutmayın ki her anne ve bebek farklıdır, bu nedenle tek bir doğru yoktur. Emzirme, anneler ve bebekler için önemli bir bağ kurma fırsatı sunar ve bebeklerin sağlığı için birçok faydası vardır.

Kaynak:

Alderman, H., & Fernald, L. (2017, August 21). The Nexus between Nutrition and Early Childhood Development. Annual Review of Nutrition

Krol, K. M., & Grossmann, T. (2018, August 1). Psychological effects of breastfeeding on children and mothers

 

Yazar: Dilara Demiran

Editör : Metin Samaraz

DUYGUSAL BESLENME
...
TARTIDA DEĞİŞİM YOK. NEDEN?
...

Sizi Arayalım Paketinizi Birlikte Hazırlayalım.

hellohealthy

Vazgeç